Játékos gyermekjóga Ráhellel

Csütörtök 16:00-16:45


Pár szó magamról:

Nádori Ráhel Lilla vagyok, gyógypedagógus hallgató és okleveles gyermekjóga oktató.
 

Gyermekként nagyon vonzott a varázslatos keleti világ. A családom mesélt Indiáról, Nepálról, Buddháról, Ganésáról, én meg sok elefántot rajzoltam. A jóga a lehető legjobbkor talált meg. 16 éves voltam, amikor az első órámon részt vettem. Akkoriban megszállottan kerestem az élet értelmét, saját létezésem célját, helyemet a világban. El voltam veszve a sok idea között. A jóga adta a kezembe a kulcsot önmagam és a körülöttem lévő világ megismeréséhez. Azóta több irányzatot kipróbáltam, elvégeztem a 200 órás hatha jóga oktató képzést. A jóga számomra öngyógyítás, önfejlesztés, önmegismerés. Nyolcfokú szivárványlépcső Ég és Föld között. 20 éves korom körül ütött szöget a fejembe a gondolat, hogy gyerekekkel kell foglalkoznom. Mindig is sok időt töltöttem kicsik társaságában, táboroztattam, korrepetáltam, bébiszitteltem. Szeretem azt a mesékkel és játékokkal teli csodavilágot, ami körülveszi a gyermekeket, a ragyogást a szemükben, az őszinteséget szavaikban. Először az óvópedagógia, majd a gyógypedagógia felé fordítottam figyelmemet. Elmentem egy óvodába önkéntesnek, majd hogy összeköthessem két szenvedélyemet, beiratkoztam Csíki Mariann óvópedagógus gyermekjóga oktató képzésére, ahol egyből kiderült számomra, hogy gyermekjógát oktatni a legjobb dolog a világon! Azóta több stúdióban, óvodában, gyerektáborban tartottam gyermekjóga órákat többféle korosztálynak.


Miért jó a jóga?

Manapság a jóga nagyon divatos, egyre több stúdió nyílik és egyre többen próbálják ki a jóga különböző formáit. Nem véletlen, hiszen a jóga az egész testet fejleszti. Erőssé, hajlékonnyá, de mindenek előtt egészségessé varázsol. Végre egy olyan mozgásforma, ahol nincs verseny, nincs teljesítménykényszer, csak önfejlesztés és önmegismerés.


Miért jó a gyermekjóga?

„Ép testben ép lélek” – tartották a rómaiak. És milyen igazuk volt!  Az idegrendszer és az agy a testmozgás által fejlődik.

A városi életmódnak és a technika fejlődésének köszönhetően azonban egyre kevesebb idő jut mozgásra, minőségi játékra, kapcsolódásra. Felgyorsult a világ, nagyon sok ingert kell befogadni minden nap. Mindemellett kevés a kiegyensúlyozott család, gyakori a válás vagy feszültek, túlterheltek a szülők – és ezáltal a gyerekek is.

Ha az idegrendszer nem fejlődik megfelelő ütemben, akkor egy gyermek nehezen viseli ezt a sok viszontagságot és hisztis, szófogadatlan, akaratos vagy éppen szorongó lesz. Sajnos szintén egyre gyakoribbak a gerincproblémák is óvodás, iskolás gyerekek között. A gyermekjóga segít megelőzni, korrigálni mindezt.


Na de mégis hogyan jógáznak a gyerekek?

A gyermek lételeme a játék, a mozgás és a mese. Ezt a három szempontot figyelembe véve alakítom a gyermekjóga órát egy izgalmas, mókás kalanddá. Az óra alapját a mese képzi, ezt eljátszva végezzük a jógaászanákat (jógapózokat). Az ászanák között mozgásfejlesztő nagymozgások vannak, így tudom fenntartani a gyermekek figyelmét 30-45 percig.


Miből áll egy gyermekjóga óra? 

Bemelegítés, a gerinc minden irányú átmozgatása, jógaászanák, mozgásfejlesztő nagymozgások, az idegrendszer érését elősegítő gyakorlatok, tartásjavító gyakorlatok, páros és csoportos pózok, ászana sorozatok (pl. napüdvözlet), relaxáció, érzelmi intelligenciát fejlesztő játékok, koncentrációt fejlesztő játékok, meditációt előkészítő játékok. 

Mivel mindenki abban fejlődik a legjobban, amit szeret, ezért a gyerekjóga játékos, élményalapú foglalkozás, esetenként hangszerekkel, jóga- és masszázseszközökkel, az óra végén meglepetéssel.

Képgaléria


Ezen oldal tartalmát és programjainkat szerzői jog védi, bármilyen reprodukció az eredeti szerzővel történő egyeztetés nélkül, jogi eljárást von maga után. | Mesevarázs Kft. © Minden jog fenntartva | Impresszum